Čija imena nose čuvene Nindža kornjače


 

Da li znate šta znači TMNT ?


Sad već davne 1984. godine dva crtača stripova po imenu Peter Laird i Kevin Eastman stvorili su strip “Nindža kornjače” ( Tenage Mutant Ninja Turtles) čiji su glavni likovi bile četiri nindža kornjače, imenovane po četiri renesansna velikana. Leonardo, Mikelanđelo, Donatelo i Rafaelo su veseli, pričljivi i duhoviti, ali i odlično obučeni za borbu protiv kriminalaca, zlih mutanata i vanzemaljaca.

Žive u kanalizaciji grada Njujorka sa pacovom-mutantom, koji ih je odgajio kao da su njegova deca. Njegovo ime je Splinter. On je njihov sensei, japanski majstor nindžica.

Pomažu im novinarka Ejpril O Nil, i Kejsi Džons,a najveći neprijatelji su im vanzemaljac Krang, Šreder, Karaji, Bibok i Rokstedi, naučnik Bakster Stokman i ostali.

Zbog velike popularnosti koju je strip doživeo, 1986.god. ( Dark Horse Miniatures ) se pojavljuju prve figurice sa likom Nindža kornjača. Pošto su se dobro prodavale, 1987. se pojavljuju i akcione figure s njihovim likom, koje je pravila firma Playmates Toys, a onda i različiti setovi za igru sa njihovim likovima.

Pored stripa, veliku popularnost su doživeli crtani i animirani filmovi sa čak 25. sezona, kao i šest filmova.

 

Velikani po kojima su Nindža kornjače dobile imenaLeonardo Da Vinči 

 (Leonardo da ser Piero da Vinci) rođen je 14. aprila 1452. godine blizu Vinčija, a umro je 02. maja 1519. godine u Amboazu. Bio je talijanski renesansni arhitekta, naučnik, slikar, vajar, muzičar, književnik, inovator, mislilac, matematičar, inženjer, geolog, astronom, botaničar, istoričar i kartograf.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/umetnost/leonardo-da-vinci/

Najpoznatiji je po svojoj slici "Mona Lisa".

 

Donatelo

(Donto di Nicolo diBetto Bardi) rođen je u Firenci , oko 1386.god., a umro je 13.decembra 1466.godine. Bio je italijanski majstor vajarstvau mermeru i bronzi .Pored Mikelanđela je smatran za jednog od najvećih vajara italijanske renesanse.


Najpoznatiji je po svom delu u bronzi - “David” .

 

Mikelanđelo

Mikelanđelo di Lodoviko Buonaroti Simoni (ital. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni; Kapreze, 6. mart 1475Rim, 18. februar 1564) bio je italijanski renesansni vajar, slikar, arhitekta i pesnik, jedan od najznamenitijih i najuticajnijih umetnika istorije evropske umetnosti.

Najpoznatiji je po svojim freskama koje je naslikao po tavanici Sikstinskse kapele u Vatikanu.Rafaelo


Rafaelo Santi da Urbino  (ital. Raffaello Santi da Urbino; Urbino, 6. april 1483Rim, 6. april 1520) jedan je od najpoznatijih slikara italijanske renesanse.Rođen je 6. aprila 1483. u Urbinu, sin Đovanija Santija (1435—1494), koji je na dvoru Montefeltro bio zaposlen kao slikar i majke Mađe de Batista Čarle.Pored oca Rafael upoznaje poznate slikare koji su u to vreme radili takođe na dvoru u Urbinu. Na mladog Rafaela su ostavile naročiti utisak geometrijski oblikovane slike Pjero dela Frančeska.


Najpoznatiji je po delima: Atinska škola, Sikstinska madona, i Galatejin trijumf .
 

 Ostale Zavrzlame