Dan zaljubljenih nije oduvek bio dan ljubavi


Dan zaljubljenih

Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, dok Pravoslavna crkva ovog dana obelažava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Ipak, nije taj dan oduvek bio Dan zaljubljenih. Neki kažu da je zapravo sve počelo kao paganska proslava. Neki za to krive pisca Džefrija Čosera. Ali ko je bio Sveti Valentin i zašto ga slave?

Mnogo stvari u vezi sa Danom zaljubljenih je poznato. Ručno pisane čestitke, čokoladne bombonjere u obliku srca i crvene ruže su obavezne svake godine kad se slavi ovaj praznik. Ipak, kako se ovaj praznik održao do dan danas, ostaje misterija a kako vreme prolazi, pretvaraju u romantične legende. Interesantno je, da postoje najmanje dva sveca po kojima je ovaj praznik dobio ime. Evo šta ustvari znamo o Danu zaljubljenih.

Zašto se slavi Dan zaljubljenih-Sveti Valentin ?

Da li je ovaj praznik bio inspirisan nekom proslavom, nečijom egzekucijom ili jednostavno pesmom? Istoričari nisu sigurni.

Najstarija moguća priča o početku ovog praznika je priča o paganskom prazniku Lupercalia.Taj praznik se slavio sredinom februara i to u čast fertilnosti odnosno plodnosti. Muškarci su se na taj dan obnaživali i žrtvovali bi kozu i psa. Mlađi muškarci bi onda uzimali bičeve koje bi napravili od žrtvovanih životinja i njima bi udarali mlade žene, da bi im poboljšali plodnost.

Lupercalia je dugo bila popularan praznik . Kada je papa Gelasius došao na tron krajem petog veka, zabranio je da se taj praznik više proslavlja. Tadašnji car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima da se žene jer je smatrao da se neće predano boriti u pohodima. Svi sveštenici poštovali su njegovu odluku, osim Valentina koji je jedini vršio obred venčanja. Valentin je bio je sveštenik i mučenik koji je živeo u 3. veku. Kada se za to saznalo, car ga je bacio u tamnicu i naredio da mu  odrube glavu 14. februara. Pogubljen je 269. godine nakon čega ga je narod ubrzo proglasio svecem. Ubrzo nakon toga, Katolička crkva je prolasila 14. februar za dan Svetog Valentina.

Kako je ovaj dan postao romantični praznik

Za razliku od imena, koji je ostao isti do današnjeg dana, ostalo se ne podudara baš mnogo sa prvobitnim načinom na koji se slavio Dan Svetog Valentina.

Džek B.Oruč, profesor sa Univerziteta u Kanzasu, ima teoriju da je prvi koji je povezao ovaj praznik sa romantičnim kontekstom, bio pesnik Džefri Čoser, u svojoj pesmi Parlament ptica.

Običaji na dan Sv Trifuna

Kao što smo na početku već rekli, dok jedni slave Sv Valentina, u Srbiji je taj dan posvećen Sv Trifunu. Slavi se kao dan vina i ljubavi. Slave ga mnogi esnafi, vinogradari i mehandžije.

Za ovaj dan se vezuju različiti običaji.

  • Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.
  • Ako na svetog Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina.
  • Ukoliko dan bude vedar, godina će biti sušna i nerodna.

Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. U selimaŠumadije slave se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplava. U Popovom polju niko ne radi teže poslove.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.