Kako izabrati poklon za dete koje ima sve


 

Dolaskom Kineza i njihovih jeftinih stvari na tržište, većina dece danas ima bar jednu gomilu nepotrebnih igračaka. Što je veća i jeftinija ponuda, to je primamljiviji mamac za kupce da dolaze i redovno kupuju. U početku nam je svima smetao onaj prepoznatljiv miris plastike koji udara pravo u nos, čim se uđe u svaku kinesku radnju, ali vremenom smo se izgleda navikli na njega..Čim uđemo, ponese nas obilje šarenih svaštarija. Razgledamo kao deca slatkiše, i onda neminovno i kupimo po nešto. Nekad ubodemo nešto neophodno, ali ruku na srce, većina kupljenih stvari je kupljena tek da se nešto kupi, jer je baš jeftina pa nek se nađe.

Kad se u kupovinu ide sa decom ili bez njih, ali se njima kupuje, stvar je uvek mnogo”gora”. Deca uvek nešto žele, i uvek nešto traže. Pored sto lutkica, treba im još samo ta jedna lutkica, ili uz sto pištolja, red je da se kupi i stota puška..Tu su i garaže, autići, kocke, ljigavci, kućice, ljubimci, plišanci, puzle, lopte, pa onda i nezaobilazni trotineti, roleri, bicikle.. spisak”neohodnih” stvari je pozamašan jer kako da imaju Pera, Luka i Vuk a samo on da nema, i te priče.. A veruju u njih deca, a i roditeljima je vidim glupo da baš samo njihovo dete nema sve to. Pa zato kupuju i oni.


Kupuju svi, samo je pitanje gde i koliko košta

 

Roditelji koji imaju dublji džep, kupuju kvalitetniju opremu, odeću i igračke svojoj deci. To je sasvim logično jer svi za svoju decu želimo samo najkvalitetnije i najbolje. Većina misli, nešto što je kupljeno kvalitetno, može se koristiti i za drugo, treće dete, pa se tu ulaganje isplati. 

Kupuju i roditelji sa skromnijim primanjima takođe sve to samo na drugim mestima, i po drugačijoj ceni. Deke i bake tu pomažu takođe, posebno kad dobiju prvo unuče. Tu se onda kupuje sve i svašta.. I što treba i što ne treba, al je baš slatko i nek se nađe. 

Kako dete raste, trebaju mu nove stvari, pa se kupuje još. One stare se retko bacaju, neko ih čuva a neko poklanja.. Tako je vremenom potrebno sve više mesta za sve te dečije stvari.

Dete raste pa počinju da rastu i prohtevi.

Tu se manifestuje ono na šta smo ga navikli.

I onda se dođe to tačke da za neku posebnu priliku više ne znate šta da kupite detetu jer ono ima praktično sve i što je najgore ne raduje se nešto posebno poklonima, kakvi god oni bili. Kupili mu nešto malo ili nešto veliko ili skupo, rezultat je isti. Igraće se sa poklonom tog dana, možda i sledećeg, ali posle toga to postaje još jedna od stvari koje stoje i sakupljaju prašinu a dete se dosađuje.

Umesto poklona, poklonite detetu uspomenu koju će pamtiti

 

 E tu onda možete da uradite samo jedno. Umesto da detetu kupujete i poklanjate nove stvari, poklonite mu uspomenu koju će pamtiti.  Budite slobodni i pustite mašti na volju, naravno sve u skladu sa godinama deteta i budžeta kojim raspolažete.
  

Avantura park

Većini dece će ovakav provod ostati zauvek u sećanju. Pustite dete da isproba sve što želi ako je dovoljno veliko i ako se ne plaši.

Napravite novu tradiciju

Dogovorite se sa detetom da ćete npr ići biciklama da se vozite svake nedelje, ili da ćete svakog prvog vikenda ići u bioskop a film će birati dete, ili da ćete svake subote popodne imati veče društvenih igara.

Ako smišljate tradiciju za neki praznik to može biti npr za Novu godinu zajedničko pravljenje i ukrašavanje medenjaka, koji mogu biti i za jelo i za jelku, a za Uskrs npr možete sakriti detetu farbana i “Kinder” jaja u stanu ili dvorištu.

Knjižica sa vaučerima za vaše vreme

Ovo je ideja koja je za maštovite i ne košta ništa. Možete sami svojeručno napraviti knjižicu tj blok sa vaučerima a možete ih i odštampati na kompjuteru. U njoj mogu biti vaučeri različite sadržine a neki mogu biti i potpuno prazni pa dete može po potrebi da ih koristi kao"keca iz rukava". Neke od ideja za vaučere su: vodi me u igraonicu, vodi me u bioskop, ne grdi me danas, kupi mi omiljene slatkiše, pričaj mi priču, igraj sa mnom moju video igricu ili nešto slično.

Vodite dete na koncert omiljene grupe ili pevača ili na utakmicu

Ako dete ima omiljenog izvođača ili tim, kupite u tajnosti karte za koncert odnosno za utakmicu. To će sigurno pamtiti celoga života.

Zabavni porodični vikend

Isplanirajte neki zabavni vikend van mesta stanovanja. To ne mora čak biti ni neka daleka a ni skupa varijanta. Postoji puno lepih a finansijski pristupačnih mesta za vikend. Iznajmite na noć ili dve sobu i lepo se provedite sami sa detetom.Posvetite mu svu svoju pažnju.

Šta god izabrali od ovih poklona koji nisu stvari ili igračke, verujemo da će se dete obradovati i iznenaditi. Dobiće drugačiji poklon koji neće moći da sakuplja prašinu a pamtiće ga celog života.


 


 


 


 Ostale Zavrzlame