Kako najbolje iskoristiti slobodno, zajedničko vreme sa porodicom


Image-freepik.com

Kod prosečne porodice, do pre Korone, život se uglavnom svodio na kuća, posao / škola , kuća šablon. Takav raspored je kod mnogih, na žalost važio i vikendom. Slobodnog a zajedničkog, porodičnog vremena je bilo veoma malo a i njega su mnoge porodice provodile sa telefonom u ruci.

S pojavom Korone, mnogo toga se promenilo. Svi koji su mogli da pređu na rad od kuće, upravo su to i uradili. Kao pečurke posle kiše, počele su da niču improvizovane kancelarije po dnevnim i spavaćim sobama. Te nove, kao i prave imaju: radni sto, stolicu, kompjuter i što je moguće brži internet. Prednost je naravno što je kuhinja blizu i sva skuvana kafa je samo Vaša, wc ne morate da delite sa kolegama sumnjivih higijenskih navika, i niko Vam “ne visi” iznad glave.

 

Ali, one imaju još nešto! To nešto je porodica!

 

Umesto kolega koje ste voleli ili ste bar voleli da ih ogovarate, sad u radnom okruženju imate članove svoje porodice.

Iako su naši, verujem da svi imamo utisak da rad u takvoj “porodičnoj atmosferi” liči na rad u košnici. Samo s velikom razlikom da dok u košnici sve pčelice vredno rade, ovde imate i neke koje samo po ceo dan zujeeeee.

Naravno, mislim na najmlađe kojima je možda još teže nego nama odraslima pala ova situacija.

Nema redovne nastave, nema ni vannastavnih aktivnosti, nema igraonica, ni rođendanskih žurki, niti kolektivnih izlazaka.. Ide se u školu od kuće, druženje se odvija preko interneta, a treninzi se svode na skakanje po krevetima i foteljama.

 

Molimo za finu tišinu !

Kucate nešto ili se spremate za važan poziv, a oko Vas je haos. Deca nešto pričaju, ili se svađaju, lete igračke na sve strane.. 

 

Da li Vas čuju kad kažete : “ DOSTA !!! “ ?

 

Iako neke roditelje grize savest kada treba da viču na decu koja se samo igraju, nemojte da se tako osećate. Kad radite, trebaju Vam određeni uslovi za rad i to je sasvim normalno. Objasnite deci da se igraju na drugom mestu dok radite ili da budu tiši ako je to moguće a onda ćete zajedno nešto raditi sa njima kada se posao završi. 

Čak i ako tada čujete nešto tipa: ” ali mama, dođiiiii..” i vidite uplakano malo lice, nemojte da popuštate. Smislite neku zabavnu aktivnost koju ćete raditi zajedno sa decom, čim se radno vreme završi. Budite uporni par dana, i verujem da će deca shvatiti da Vi stvarno radite iako ste kod kuće a ne u kancelariji.

Ako imate decu mlađu od tri godine, nadam se da imate nekoga ko će Vam pomoći. Ako nemate, pretpostavljam da ćete ako je moguće organizovati radno vreme prema njihovom redu spavanja.

Ako imate decu koja su starijeg predškolskog ili mlađeg školskog uzrasta, onda važi sve ovo prethodno spomenuto.

 

Zabava u četiri zida..

 

Kada se posao završi, vreme je za zabavu. Čim ustanete sa stolice, verujem da će dete/ deca skočiti na Vas, baš kao kada se u normalnoj situaciji vratite s posla a oni Vam se s vrata zatrče u zagrljaj. 

Uvek imajte na umu, da im je podjednako teško i sad dok radite, kao i dok ste na poslu van kuće. Dočekajte ih sa osmehom. Posebno ako su bili dobri i pustili Vas da završite sve što ste planirali za taj dan. 

 

 

Sve porodice imaju neke svoje igre, koje uvek rado igraju. Kod većine su to: monopol, “Uno” karte, žmurke, ćorave bake, kuglanje, pantomime i nešto slično. Da li je i kod Vas slično?

Pored ovih, redovnih igara uvedite i neke nove. Deci će se dopasti što radite nešto novo.

Ako nemate ideje šta biste to novo mogli da radite I zabavite se, ima puno sajtova sa baš dobrim idejama. Jedan od takvih je “Unicef”-ov sajt. Tamo ćete naći ideje kao što su:

 

NAPRAVITE PAUKOVU MREŽU

Od vune (ili sličnog materijala) napravite "paukovu mrežu" negde u kući (na primer između nameštaja, ispod trpezarijskog stola ili u hodniku).

Cilj igre je da se deca provuku kroz nju ne dodirujući vunu. 

PUTOVANJE PO SVETU

Organizujte virtuelno putovanje za svoju porodicu. Prvo se dogovorite gde biste svi kao porodica želeli da putujete, odaberite mesto. A zatim zajednički počnite da istražujete to mesto (grad, planinu, mesto).  Za to će vam biti potrebno korišćenje „ekrana“ i interneta, a možete koristiti i neke virtuelne ture po gradovima. Na taj način zajednički upoznajete zanimljive običaje, značajna mesta i građevine, biljke koje rastu na tom području, način ishrane, muziku tog kraja...

A nastavak aktivnosti je kada se odmaknemo od „ekrana“. Tako, na primer, možete da nacrtate

razglednicu, napišete poruku, slikati je i poslati baki i dedi, dragim ljudima, drugarima. Možete da napravite neko njihovo tradicionalno jelo, da probate neku njihovu igru ili napravite neki suvenir iz te države.

Možete razgovarati o zajedničkom virtuelnom putovanju. Neka svaki član porodice iznese svoje utiske. Pažljivo se saslušajte.

Putovanje možete da nastavite nekog drugog dana i da idete na neko drugo mesto po izboru ukućana.

Za ovu aktivnost su potrebni:

Ekran (najbolje laptop ili TV sa internet konekcijom) 

Papir i bojice ili olovke 

Namirnice za pripremu hrane 

Deca će:

Moći da se upoznaju sa različitim kulturama, tradicijama, običajima, životinjama 

Dobiti priliku da razvijaju maštu i memoriju 

Naučiti kako da Poštuju umetničke vrednosti 

Učiti kroz zabavu 

Imati mogućnost da prošire svoj rečnik i razviju veštinu komunikacije 

Ako imate stariju decu, zabavno vreme možete provesti uz neki zajednički izabrani film, možete se kartati ili igrati neku od njihovih omiljenih igrica u dvoje. Uz to je obavezno obezbediti dovoljno grickalica i soka.

Sa starijom decom je uvek najvažnije držati korak. Pričajte sa njima i uvek ih zainteresovano slušajte. Budite im bliski.

Znate kako babe kažu: “ deca brzo odrastu”. Uživajte u njima, što više možete.Ostale Zavrzlame