Maču Pikču-jedno od sedam svetskih čuda Novog sveta


Gde se nalazi Maču Pikču?

  Sveti grad Inka Maču Pikču, sagrađen je u zabačenom okruženju Anda, na uskom grebenu, visoko iznad prelepog kanjona. Iako su Inke svoje remek-delo izgradile na tako nepristupačnom mestu, moderna tehnologija donela nam je mogućnost da uživamo istražujemo, od nas, daleka mesta na planeti, kao da smo tamo.

Maču Pikču je verovatno izgrađen oko 1300. godine ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

Grad koji je 400 godina bio zaboravljen u andskoj prašumi, čini se da je bio napušten još i pre nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Evrope, a ostalo je učinio građanski rat. Dana 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda.

 

Geografski položaj Maču Pikčua

Maču Pikču nalazi se na 13 ° 9'47 " južne širine i 72 ° 32 '44" zapadne dužine . U sastavu je istoimenog okruga u provinciji Urubamba, region Kusko , u Peruu . Najbliži glavni grad je Kusko, regionalna prestonica i drevna prestonica Inka, udaljena 112 km.

Planine Maču Pikču i Huaina Pikču pripadaju velikoj orografskoj formaciji poznatoj kao Batolito iz Vilkabambe, u centralnoj Kordilji u peruanskim Andama . Nalaze se na levoj obali takozvanog kanjona Urubamba, ranije poznatog kao klisura Pikču.  U podnožju brda, praktično ih okružujući, teče reka Vilkanota-Urubamba. Ruševine Inka nalaze se na pola puta između vrhova dve planine, na 450 metara nadmorske visine na dnu doline i na 2.438 na moru. Izgrađeno područje iznosi oko 530 metara i 200 široko, broje 172 zgrade u gradskom području.

Ruševine koje se nalaze nalaze se unutar nematerijalnog područja Nacionalnog sistema zaštićenih prirodnih područja (SINANPE, Nacionalni prirodni sistem prirodnih protegidas por el Estado ),  nazvanog Istorijsko svetište Maču Pikču, koje se prostire na površini od 325,92 km² sliva Vilkanota - Urubamba (reka Vilka ili sveta reka Inka). Istorijsko svetište čuva i štiti niz ugroženih bioloških vrsta i različitih nalazišta Inka,  među kojima se Maču Pikču smatra glavnim.Ostale Zavrzlame